Σελίδες

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΙΣΚΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ (ΛΑΓΥΝΩΝ)



Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον προσωπικό του λογαριασμό ο δημοτικός Σύμβουλος Στέλιος Σισκούδης απαντά στον Δήμο Λαγκαδά  

" Ας τελειώσει επιτέλους αυτή η διαμάχη και τα λανθασμένα κατά καιρούς δημοσιεύματα που αφορούν την λειτουργία του 4ου γυμνασίου Λαγκαδά για τα οποία οι μαθητές δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν σκοπιμότητες κανενός. 

Την εποχή που σε όλη την Ελλάδα έκλειναν σχολεία με την εφαρμογή του Καλλικράτη και στην εκπαίδευση, ο Δήμος μας κατόρθωσε να έχει από τα μικρότερα ποσοστά στα σχολεία που έκλεισαν το 2011 σε όλη την Ελλάδα, επιπλέον πετύχαμε να εγκριθεί με ΦΕΚ η λειτουργία του 4ου γυμνασίου Λαγκαδά με έδρα τα Λαγυνά. 

Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς το πρόβλημα στέγασης που είχαν το 1ο και το 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά, αφού είχαν δυναμικό 700 μαθητών από του οποίους οι 152 ήταν από τα Λαγυνά. Υπήρχαν για δεκαετίες τώρα πρώην αποθηκευτικοί χώροι (αίθουσες λεωφορεία), πρώην κουζίνες αλλά και πρώην τουαλέτες οι οποίοι είχαν γίνει αίθουσες διδασκαλίας γιατί υπήρχε πρόβλημα με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των μαθητών. 

Οι μαθητές των Λαγυνών και όχι μόνο, μετακινούνταν καθημερινά με δρομολόγια 3 λεωφορείων στον Λαγκαδά με κόστος μεγαλύτερο από αυτό του ενοικίου που δίνεται σήμερα για το οποίο δεν αναφέρεται κανείς. Η πρόταση για την λειτουργία του 4ου γυμνασίου έγινε από την τότε διοίκηση και η λειτουργία του γυμνασίου εγκρίθηκε με το σκεπτικό ότι το δημόσιο θα απαλλασσόταν από τα έξοδα της μετακίνησης των μαθητών. 

Το να γίνει ένα δημόσιο καινούργιο κτίριο νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 2 χρόνια (ΦΕΚ ίδρυσης γυμνασίου 2012).


Οι διαδικασίες για τη κατασκευή νέου κτιρίου για την στέγαση του γυμνασίου αλλά και δημοτικού έχουν ξεκινήσει. Έχει γίνει κατάτμηση του μοναδικού μεγάλου δημοτικού χώρου 30 στρεμμάτων που υπάρχει στα Λαγυνά, με την ομόφωνη μάλιστα απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για χαρακτηρισμό του ως χώρο για σχολείο. 

Έχει υποβληθεί ο φάκελος με το κτιριολογικό πρόγραμμα στο υπουργείο Παιδείας και υπάρχει και μια προμελέτη του χώρου. Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα με στόχο να υποβληθεί πρόταση για την δημιουργία νέου γυμνασίου αλλά και δημοτικού. Για όλες τις παραπάνω ενέργειες έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών από εμένα προσωπικά.

Πολύς λόγος γίνεται για την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν το μοναδικό για το οποίο υποβλήθηκαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και που πληρούσε τα τετραγωνικά μέτρα (3.000 τ.μ. είναι το συγκεκριμένο κτίριο) που απαιτούνται για την λειτουργία 6 θέσιου γυμνασίου. 


Η επιτροπή καταλληλότητας που είναι η κατά τον νόμο υπεύθυνη για την επιλογή κατάλληλου κτιρίου (αποτελείται από τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μηχανικό από τις κτιριακές υποδομές πρώην ΟΣΚ, εκπρόσωπο της διεύθυνσης υγείας, υπάλληλο της αρμόδιας ΔΟΥ και έναν δημοτικό σύμβουλο) συνήλθε έκανε τις παρατηρήσεις για την διαμόρφωση του χώρου και έκρινε ότι είναι κατάλληλο. Δεν υπήρχε δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών κτιρίων αλλά επιλογή εάν το συγκεκριμένο κτίριο είναι κατάλληλο ή εάν δεν θα λειτουργήσει το σχολείο σε μισθωμένο κτίριο και να συνεχιζόταν να υφίστανται τα προβλήματα στο 1ο και στο 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά. 

Η μεταφορά των μαθητών προς το σχολείο είχε αποφασισθεί να γίνεται με δημοτικό λεωφορείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπήρχε καμία επιπλέον επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο το οποίο είναι αρμόδιο και για τα ενοίκια (όχι από δημοτικούς πόρους) αλλά και για το κόστος της μεταφοράς των μαθητών. 

Η σημερινή διοίκηση δεν έβαλε το δημοτικό λεωφορείο να κάνει την μεταφορά των μαθητών αναφέροντας ότι αυτό δεν έχει την κατάλληλη άδεια για την μεταφορά αυτή, ευελπιστώ ότι σύντομα αυτό το πρόβλημα με την άδεια θα το αποκαταστήσει. 

Σήμερα η μεταφορά των μαθητών γίνεται με μισθωμένο λεωφορείο μετά από λύση που έδωσε ο αντιπερειφεριάρχης κ. Παπάς με ελάχιστο κόστος λόγο της μικρής απόστασης.

Εάν η σημερινή διοίκηση θεώρει ότι μπορεί να βρει κτίριο πιο κατάλληλο αλλά και με μικρότερο ενοίκιο είμαι μαζί τους αλλά να μην μείνει μόνο στα λόγια και στην δημιουργία εντυπώσεων.
Όσον αφόρα την δίωρη απόχη των μαθητών γιατί σας θορύβει τόσο και επιτίθεστε στον σύλλογο γονέων αλλά και σε ανθρώπους που αφιερώνουν από τον προσωπικό τους χρόνο για την επίλυση προβλημάτων. 


Τα άμεσα προβλήματα που υπάρχουν αύτη τη στιγμή είναι να τοποθετηθούν εξωτερικές βρύσες κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει νομίζω, την τοποθέτηση δύο μπασκετών αλλά και την διαδικασία για την εκμίσθωση του κυλικείου.

 Επίσης χρειάζονται υπολογιστές αλλά και εξοπλισμός για την αίθουσα του χημείου που από όσο γνωρίζω έχει υποβληθεί αίτημα από τον σύλλογο γονέων στο ΤΙΤΑΝ για χορηγία με θετική ανταπόκριση από την εταιρεία. Το αίτημα αυτό πρέπει να ενισχυθεί και από εσάς για την ολοκλήρωση αυτής της χορηγίας.

Δεν νομίζω να υπάρχει πολίτης αυτού του τόπου ο οποίος δεν επιθυμεί την λειτουργία μιας σχολικής μονάδας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.