Σελίδες

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Επανεξελέγη πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας ο Μιχάλης Γεράνης



Αμεση λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επιδεινώθηκε τις τελευταίες μέρες στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αλλά και εναρμόνιση με τις νέες, αυστηρότερες ευρωπαϊκές οδηγίες, προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα για τους δήμους, καλείται να δρομολογήσει μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης.

Της Φανής Σοβιτσλή

Αλλαγή φρουράς υπήρξε μόνο για τα μέλη της εξαμελούς εκτελεστικής επιτροπής του περιφερειακού φορέα, η οποία είναι διαπαραταξιακή και καλείται πλέον να σηκώσει το βάρος της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τα νέα έργα που απαιτούνται. Στη φάση αυτή ωστόσο, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή, θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις των δήμων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης - κι αυτές είναι η ταχύτερη επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με την ταφή των σκουπιδιών στη Μαυροράχη, η παράδοση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία και η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν ανάγκη ο νομός και η περιφέρεια.
Το γεγονός ότι η επανεκλογή του Μ. Γεράνη ήταν εύκολη υπόθεση (στηρίχθηκε από το γαλάζιο στρατόπεδο, το οποίο πριν από την εκλογική διαδικασία απέρριψε την έτερη υποψηφιότητα, του Δημήτρη Κούβελα) δεν σημαίνει ότι θα είναι εξίσου εύκολη και η διοίκηση του φορέα, δεδομένων των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αποκομιδή και ταφή των απορριμμάτων. Εξάλλου διοίκηση και αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει πλέον να γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και με μεθόδους που μπορεί να δεχθεί κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Στην τοποθέτησή του πάντως ο κ. Γεράνης δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεσα λύση στη Μαυροράχη, ότι θα παραδοθεί σύντομα ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενώ τόνισε ότι θα συναποφασίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων. “Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μέσω και της ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

ΚΑΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ
Οι εκλογές στον ΦΟΔΣΑ έγιναν χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου το σώμα των 67 εκλεκτόρων από τους 38 δήμους της Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη νέα εκτελεστική επιτροπή του περιφερειακού φορέα. Από τους 67 εκλέκτορες οι 40 προέρχονται από τη ΝΔ και οι υπόλοιποι από την παράταξη των ανεξάρτητων και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ δημάρχων, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη, και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μιχάλης Γεράνης εξελέγη με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο λαμβάνοντας 53 ψήφους, ενώ έξι ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
Στην εκτελεστική επιτροπή εκλέχθηκαν έξι μέλη και έξι αναπληρωματικά. Συγκεκριμένα, από τη γαλάζια πλειοψηφία εκλέχθηκαν ο Βασίλης Κυρίτσης, δήμαρχος Κασσάνδρας (51 ψήφοι), ο Γρηγόρης Στάμκος, δήμαρχος Πέλλας (51 ψήφοι), και ο Γιώργος Ντούρος, δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης (48 ψήφοι). Από την παράταξη των ανεξάρτητων και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ δημάρχων εκλέχθηκαν ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης (43 ψήφοι), ο Νικόλαος Μουρατίδης, δημοτικός σύμβουλος Ηράκλειας (41 ψήφοι), και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Βέροιας (43 ψήφοι).
Εκτός εκτελεστικής επιτροπής έμεινε ο Μανώλης Λαμτζίδης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Καλαμαριά, ο οποίος πήρε μόλις 8 ψήφους.

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την υφιστάμενη διαχείριση των απορριμμάτων ο Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το θέμα της διαχείρισης δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς στη Ελλάδα την έχουμε παραμελήσει και κινδυνεύουμε με πρόστιμα από την ΕΕ. “Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στον περιφερειακό σχεδιασμό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τις πόλεις. Επιπλέον πρέπει να είμαστε συνεχώς ενήμεροι και να συμφωνήσουμε στον τρόπο και την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί στα νέα έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κοινός παρονομαστής είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα “οι δήμοι θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό”.
Στη συμμετοχή της μειοψηφίας των δημάρχων στην εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε το μέλος του δ.σ. του φορέα, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης, τονίζοντας πως η παράταξή του συμμετέχει για να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στη διαχείριση των απορριμμάτων. “Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δίνουμε λευκή επιταγή στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ. Τρέχουν πολλά ζητήματα και πρέπει να είμαστε παρόντες, να παρεμβαίνουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να πει δύο ηχηρά “όχι”, στην καύση και την εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων, επεσήμανε στην τοποθέτησή του το μέλος του δ.σ. του ΦΟΔΣΑ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης. “Αν τα αποκλείσουμε αυτά, μπορούμε να συγκλίνουμε στα υπόλοιπα, γιατί η καθαριότητα πρέπει να είναι ένα δημόσια προστατευόμενο αγαθό”, ανέφερε και πρόσθεσε πως η διαχείριση των απορριμμάτων στο εξής απαιτεί αλλαγή στρατηγικής για τη μείωση των απορριμμάτων.
ΑΙΧΜΕΣ ΚΟΥΒΕΛΑ “Δεν με ήθελαν”
Με αιχμές σε βάρος των αιρετών εκπροσώπων της γαλάζιας πλειοψηφίας συνοδεύτηκε η αποχώρηση του Δημήτρη Κούβελα (φωτ.) από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΦΟΔΣΑ. Νωρίτερα, τα μέλη του γαλάζιου στρατοπέδου κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στους κυρίους Κούβελα και Γεράνη, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί διένεξη στους κόλπους της παράταξης. Ωστόσο ο κ. Κούβελας αποσύρθηκε οικειοθελώς από την ενδοπαραταξιακή διαδικασία, αφήνοντας αιχμές για τη συμπεριφορά αιρετών συναδέλφων του πως δεν τον ήθελαν.
“Πίστευα ότι θα μπορούσα να συμβάλω στη βελτίωση της κατάστασης. Σταθερή πεποίθησή μου είναι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εκεί που με θέλουν. Ωστόσο στον λίγο χρόνο που είχα διαπίστωσα μια επιμονή ορισμένων να συνεχίσει ο νυν πρόεδρος. Έτσι απέσυρα την υποψηφιότητά μου και εύχομαι στον κ. Γεράνη να πετύχει περισσότερα στη δεύτερη θητεία του”, δήλωσε ο κ. Κούβελας.

www.makthes.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.