Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

H ΚΕΔΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ... ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ... ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ : ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ






Διευκρινίσεις και σαφείς δεσμεύσεις ζητήθηκαν από την ΚΕΔΕ κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, έπειτα από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για την θέση των Δήμων σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ έθεσαν στον κ. Τσίπρα τους λόγους διαφωνίας τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίοι σχετίζονται με την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά πρωτίστως με την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις, χωρίς προηγούμενο διάλογο και ενημέρωση των Δημάρχων. Ζητήθηκε επίσης να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική κατοχύρωση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, η ρύθμιση αυτή θα προχωρήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Με την ίδια ρύθμιση ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ να εξαιρεθούν οι πόροι που αφορούν χρήματα ήδη δεσμευμένα στους προϋπολογισμούς των Δήμων για εκτέλεση έργων, καθώς και τα χρήματα που αφορούν προνοιακά επιδόματα.

Τέλος, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως επεσήμανε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και όχι ισχύ στο διηνεκές, όπως αρχικά ειπώθηκε.

Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, τέθηκαν από πλευράς των Δημάρχων μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. 

Ζητήθηκε μεταξύ άλλων να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ καθώς και ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα Δήμων. Τέθηκε επίσης το θέμα διαχείρισης από τους Δήμους των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σχετικά με το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού, η αντιμετώπισή του όπως τονίστηκε, θα πρέπει να προβλέπεται από έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό και όχι με την μετατόπιση της ευθύνης στους Δήμους. 

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά παρεμβαίνοντας, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο εθνικός σχεδιασμός να προβλέπει την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε ανενεργά στρατόπεδα της Βορείου Ελλάδος.

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την διάρκεια του οποίου θα ενημερωθούν τα μέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και θα αποφασιστεί από κοινού η μελλοντική στάση των Δήμων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.