Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ , ΔΙΑΣΤΑΛΑΖΟΝΤΑ ΥΔΑΤΑ ΡΕΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΑ






Σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου 2015 ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαγκαδά κ. Στόϊος Ηλίας  μαζί με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ  κ. Τζαγγάνα  Ηλία,  πραγματοποίησαν αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο έλεγχος έγινε στα πλαίσια ελέγχων του Δήμου Λαγκαδά για την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Δυστυχώς η κατάσταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ήταν και είναι απελπιστική.

1) Τα διασταλάζοντα υγρά από τις κυψέλες 1,2 συνεχίζουν να ρέουν εκτός ΧΥΤΑ προς το ρέμα του Μπογδάνα.
Οι υπεύθυνοι διαχείρισης του χώρου δηλώνουν αδυναμία ελέγχου της κατάστασης.
Δυστυχώς η ηγεσία του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για μια ακόμη φορά κλείνει τα μάτια  σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
2) Η οσμή του βιοαερίου είναι πολύ έντονη και δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε όσον άφορα στην συλλογή.
3) Η κυψέλη 3 δέχεται όλα τα σκουπίδια του νομού Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα το βάρος των απορριμμάτων να τραβάει τις ήδη σκισμένες μεμβράνες από τα πρανή. Τα σκουπίδια κοντεύουν να φτάσουν στο ύψος του σκισίματος των μεμβρανών και το ερώτημα που γενάται είναι ποιος εγγυάται την ασφαλή λειτουργιά της κυψέλης 3;

Η συνολική εικόνα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι απελπιστική παρ όλα τα πρόστιμα που έχουν αποδοθεί από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος, συνολικού ύψους άνω των 400.000 ευρώ. 
Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ άμεσα υπεύθυνη και υπόλογη για την κατάσταση, ενώ μπορεί δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα έστω για την βελτίωση της κατάστασης, όπως για παράδειγμα να λειτουργεί πιο εντατικά και σε 24ωρη βάση τον βιολογικό ή να μεταφέρει τα επιπλέον διασταλάζοντα σε άλλο βιολογικό.
Παρ όλες τις καταγγελίες τόσο από τον Δήμο Λαγκαδά όσο και από Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της περιοχής στην δικαιοσύνη, η καθυστέρηση για την εκδίκαση των καταγγελιών είναι πολύ μεγάλη.
Ο Δήμος Λαγκαδά επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα προκείμενου να προφυλάξει από την συνεχιζόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος, την περιοχή και  κατ΄ επέκταση την υγειά των δημοτών.
Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να προβούν σε ελέγχους και επιτελούς να παρθούν κάποια μέτρα για την βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.


Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

Στόϊος Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.