Σελίδες

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΧΥΤΑ Μαυροράχης: Προχωρούμε ενωμένοι για τον τόπο μας, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία





Με δελτίο τύπου η παράταξη του “Ενεργού Δημότη” αναφέρεται στην προχθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Λαγκαδά κατά του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Σ΄αυτό αποσιωπούν την παρουσία του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Περιβαλλοντικών Συλλόγων και μεγάλου αριθμού κατοίκων του Δήμου Λαγκαδά, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Αντίθετα, δεν παραλείπουν να αναφερθούν σε Δημάρχους της Θεσσαλονίκης που τάχθηκαν υπέρ της πλευράς του ΦΟΔΣΑ.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στο ιστορικό των πολλών ενεργειών που έκανε η διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, από τον πρώτο κιόλας μήνα ανάληψης των καθηκόντων της, την Σεπτεμβρίου 2014. Συγκεκριμένα δεν αναφέρουν ότι:

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου  την ανάθεση πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για τη παροχή νομικής συμβουλής για την άσκηση ενδίκων μέσων ως προς την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Μαυροράχη”.

Στην συνέχεια, μέσω του Γραφείου Περιβάλλοντος προχώρησε τον Οκτώβριο του 2015  στην σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης Ενστάσεων ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Μαυροράχη”, την οποία και έστειλε στο Υ.ΠΕ.ΚΑ. με το υπ’αριθμ. 48544/5-11-2014 έγγραφο, εκφράζοντας την αντίθεση του Δήμου Λαγκαδά ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση, μέσα από τεχνικές παρατηρήσεις αλλά και στοιχεία που προέκυψαν από τις συνεχείς αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης.

Στις 25 Νοεμβρίου 2014 κατατέθηκε από τη διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμπληρωματική Έκθεση Ενστάσεων ως προς την αναφερόμενη τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων.

Στις 17 Νοεμβρίου 2014 η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος με κλιμάκιο της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου επισκέφτηκε τον χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η επίσκεψη περιορίστηκε εντός του Διοικητηρίου του ΧΥΤΑ, καθώς δεν επιτράπηκε η είσοδος στον υπόλοιπο χώρο. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η έντονη δυσοσμία λόγω μη λειτουργίας της καύσης του βιοαερίου. Κατόπιν τούτου, την ίδια ημέρα ζητήθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού να προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο - αυτοψία στον χώρο του ΧΥΤΑ, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος λειτουργίας τόσο στο τμήμα της απόθεσης των απορριμμάτων εντός των κυψελών, όσο και η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και της διαχείρισης του παραγομένου βιοαερίου.

Στις 14 Ιανουαρίου 2015 και αφού προηγήθηκε νέα αυτοψία στον χώρο του ΧΥΤΑ, κατατέθηκε μηνυτήρια αγωγή ως προς την απόθεση των απορριμμάτων εντός της κυψέλης 3 στα πρανή των τοιχωμάτων και όχι στο αυτοτελές τμήμα του έργου με το χαρακτηρισμό «πυθμένας 3ης κυψέλης».

Ταυτόχρονα με το υπ’ αριθμ. 1364/15-1-2015 έγγραφο, ζητήθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά με πρωτοβουλία της σημερινής δημοτικής αρχής και ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης το πρωί της ίδιας ημέρας, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης με τηλεφωνική τοποθέτησή του, δεσμεύτηκε για την επίσπευση των διαδικασιών επιδιόρθωσης της κυψέλης 3 και των συνοδευτικών έργων που έπρεπε ήδη να λειτουργούν εντός του χώρου του ΧΥΤΑ. Τη συλλογή βιοαερίου και την επεξεργασία στραγγισμάτων μέσω βιολογικού καθαρισμού.

Ακολούθησαν συναντήσεις και συσκέψεις στην Αθήνα με τον αναπληρωτή Υπουργό για το ίδιο θέμα, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ακολούθησε αυτοψία του ίδιου του κ. Τσιρώνη στον χώρο του ΧΥΤΑ.

Τον Ιούλιο του 2015 και έπειτα από αυτοψία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, στον ποταμό Μπογδάνα διαπιστώθηκε μαζική θανή  μεγάλου αριθμού ψαριών, τα οποία ανήκαν σε τουλάχιστον 7 διαφορετικά είδη.

Στις 12 Οκτωβρίου 2015 το Γραφείο Περιβάλλοντος του Δήμου Λαγκαδά διαπίστωσε σε δύο σημεία του ρέματος Μπογδάνα την παρουσία έντονου αφρού, σκούρου χρώματος και έντονης δυσοσμίας στα νερά του χειμάρρου. Την ίδια ημέρα στάλθηκε στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος  και της Διεύθυνσης Δημόσια Υγείας, έγγραφο αίτημα να προβούν σε αυτοψία και όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Το ίδιο αίτημα στάλθηκε εκ νέου στις 16 Οκτωβρίου από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη διενέργειας ελέγχου, λόγω της συνεχιζόμενης ρύπανσης.

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες του Δήμου Λαγκαδά και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής μας, επιβλήθηκε επιτέλους ένα χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης στον ΦΟΔΣΑ για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στόχος είναι η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και η ελαχιστοποίηση της μόλυνσης που αποδεδειγμένα προκαλεί σήμερα.

Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε στον Φ.Ο.Δ.Σ.Α Π.Κ.Μ. ένα σχέδιο συμμόρφωσης και υλοποίησης έργων μετά από σειρά ελέγχων και τη διαπίστωση παραβάσεων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο Φ.Ο.Δ.Σ.Α θα ελέγχεται στο εξής για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και στο τέλος της εφαρμογής κάθε χρονοδιαγράμματος, θα υποβάλλεται δήλωση συμμόρφωσης.

Με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου  2015, προκειμένου να τεθούν υπ΄ όψιν του Υπουργού τα νέα δεδομένα της συνεχούς επιβαρυνόμενης κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Τέλος, με την υπ΄αριθ. 354/13-7-2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας και την υπ΄αριθ. 285/14-10-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η κατάθεση Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων κατά του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία και εκδικάστηκε την 25η Νοέμβριου 2015 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Καμία αναφορά δεν γίνεται στο προαναφερόμενο δελτίο τύπου στην παραπάνω πολύμηνη και συντεταγμένη προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου. Ούτε βέβαια στο γεγονός ότι ιστορικά δεν έχει καταγραφεί παρόμοια ενέργεια κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων προς τον ΦΟΔΣΑ, παρά μόνο της σημερινής διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά.

Στο ίδιο δελτίο του “Ενεργού Δημότη” καταλογίζεται ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης “σε όλους τους διοικούντες των τελευταίων χρόνων”. Ωστόσο ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, πέρασε στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Λαγκαδά με την εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη το 2011.

Από την 1.1.2011 και μέχρι την 1.9.2014 που ανέλαβε η δικιά μας διοίκηση δεν είχε γίνει απολύτως καμία ενέργεια από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, πλην των συνεχών προσπαθειών για την ανάδειξη του προβλήματος της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τους Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της περιοχής μας.

Επιπλέον στο δελτίο τύπου επαινείται ο δικηγόρος του δήμου για την επάξια εκπροσώπηση του Δήμου Λαγκαδά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο λίγες γραμμές παρακάτω τίθεται θέμα σχετικά με την μη έγκαιρη κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων.

Η στοιχειοθέτηση πλήρους φακέλου για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, είναι προφανές ότι χρειάζεται χρόνο για την συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και τεκμηριώσεων.

Επίσης κανένας λόγος δεν γίνεται για την εκπροσώπηση του Δήμου μας από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ηλία Στόϊο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Ηλία Τζαγγάνα και το μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Φίλοι της Γης” Κώστα Κυνηγό, οι οποίοι και υπέγραψαν ονομαστικά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων.

Όσον αφορά στα θέματα ανακύκλωσης, ο Δήμος Λαγκαδά κατά το χρονικό διάστημα από 1/9/2014 έως και 1/9/2015, υπήρξε πρωτοπόρος σε δράσεις ανακύκλωσης συγκριτικά με τους υπόλοιπους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας το ποσοστό ανακύκλωσης κατά 27% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλο που ο Δήμος μας δεν έχει λάβει τα προβλεπόμενα αντισταθμιστικά για περιβαλλοντικά έργα, έχει δρομολογήσει 58 κοστολογημένες δράσεις συνολικά, για θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης. Πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι ότι τα χρήματα αυτά, ακόμη και αν δοθούν, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διατεθούν για την βελτίωση της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μοναδικός υπεύθυνος για την λειτουργία του είναι ο ΦΟΔΣΑ και όχι ο Δήμος Λαγκαδά.

Εμείς οφείλουμε να καταθέσουμε όλο το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου Λαγκαδά. Επιλέγουμε συνειδητά τον δρόμο της συναίνεσης για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για τον τόπο μας, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Μένουμε στην ουσία και επικεντρωνόμαστε στην νομική και τεχνοκρατική τεκμηρίωση των θέσεών μας, που θα καταθέσει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Λαγκαδά την Δευτέρα στο Δικαστήριο.
Σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για τον Δήμο μας, καλούμε όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσές να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.