Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ




Αυτοψία της Υπατης Αρμοστείας ΟΗΕ (UNHCR) - Εκπροσώπου της Κυβέρνησης - Δήμου Λαγκαδά στο στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια
Αυτοψία έγινε χθες το μεσημέρι στο στρατόπεδο "Βογιατζόγλου" στα Λαγκαδίκια από τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα Giovanni Lepri, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Κώστα Κουσαξίδη και τον εκπρόσωπο του Στρατού Ταγματάρχη Αργύρη Γραμματικό. Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος των Λαγκαδικίων Γιάννης Πετρίδης και οι Αντιδήμαρχοι Νίκη Ανδρεάδου, Γιώργος Κεμαλμάς και Θεόδωρος Τζιαμπάζης.
Ο κ.Giovanni Lepri ενημέρωσε πως έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο "Βογιατζόγλου" την έχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και αυτό διότι στο χώρο αυτό θα φιλοξενούνται μόνο οικογένειες προσφύγων με συγκεκριμένα κριτήρια και κατόπιν αιτήσεως ένταξής τους στο Πρόγραμμα Ασύλου του ΟΗΕ, βάσει του οποίου αφού επιλέγονται, θα μένουν για 2 έως 6 μήνες εδώ και στη συνέχεια, με έξοδα του ΟΗΕ, θα φεύγουν για να μετεγκατασταθούν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Τόνισε ότι κάθε δύο μήνες ανώτερο κλιμάκιο του ΟΗΕ θα επιθεωρεί τον χώρο, θα αξιολογείται η εύρυθμη λειτουργία του και η θετική διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία.  Εξήγησε ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ την UNHCR να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων των Λαγκαδικίων και ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ενημερώσεις στα σχολεία και προτίμηση στην τοπική αγορά.
Δεσμεύτηκε ότι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, τα κτίρια που θα επισκευασθούν με χρήματα του ΟΗΕ στο στρατόπεδο και θα λειτουργήσουν ως παιδικός σταθμός, ιατρείο, κτίρια διοίκησης κλπ, θα παραχωρηθούν μετά τη λήξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στην Τοπική Κοινότητα Λαγκαδικίων.



Στη σύσκεψη που ακολούθησε ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος των Λαγκαδικίων και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις:  
- Να δοθούν προς τον Δήμο ξεκάθαρες εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των συνδημοτών μας στα Λαγκαδίκια και στις Δημοτικές Ενότητες Κορώνειας και Καλινδοίων.
- Να γίνει ενημέρωση για τις προβλεπόμενες συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών προσφύγων στον χώρο φιλοξενίας και τις λεπτομέρειες για την επισκευή και χρήση των κτιρίων.
- Ζήτησαν δεσμεύσεις για τον μέγιστο χρόνο λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα ζήτησαν να τηρηθεί η υπόσχεση του αναπληρωτή Υπουργού ’μυνας κ. Βίτσα για  λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας μόνο για 6 μήνες.
- Να τηρηθεί η υπόσχεση του ΟΗΕ και της κυβέρνησης για μέγιστο αριθμό φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων μέχρι 120 και αυτές με καταγωγή μόνο από Συρία.
- Την ύπαρξη σε 24ωρη βάση ασθενοφόρου (στρατιωτικού ή του ΟΗΕ) με βάρδια έξω από το χώρο φιλοξενίας και εφημερίες γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο ιατρείο που θα δημιουργηθεί, κυρίως παιδιάτρων, που θα εξυπηρετούν όποτε υπάρξει ανάγκη και τους συνδημότες μας.
- Ζήτησαν από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να υποστηρίξει το αίτημα που κατέθεσε προχθές ο Δήμαρχος στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Μπαντουβάκη, για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης της περιοχής σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Λαγκαδικίων.
- Τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων των Λαγκαδικίων με τους 600 συνολικά μαθητές.
- Ζήτησαν όλες οι αγορές και εργασίες που έχουν σχέση με τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων να γίνονται από τα τοπικά μαγαζιά και να προτιμηθούν οι συνδημότες μας επαγγελματίες.
- Την άμεση διευθέτηση με μηχανήματα του στρατού του χειμάρρου που διέρχεται δίπλα από το Στρατόπεδο "Βογιατζόγλου".
- Την παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ξεκινήσει άμεσα και να ενισχύσει το ετήσιο πρόγραμμα ψεκασμών για τα κουνούπια. 
Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, της κυβέρνησης και του στρατού δεσμεύτηκαν για την άμεση υλοποίηση όλων των παραπάνω. Συμφωνήθηκε μετά από 2 μήνες να γίνει αξιολόγηση των συνθηκών λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας και της τήρησης των παραπάνω δεσμεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.